Yvonne Heus (1959)

Achtergrond

Als vijfde kind uit een gezin van zeven leerde ik al op jonge leeftijd veel over afstemmen en verbinden. Mijn moeder was een soort van juf die haar gezin managede en stimuleerde. Het voorlezen aan tafel, de levendige discussies en de humor zijn voor mij goede herinneringen. Daarnaast voelde ik als kind veel wat zich afspeelde in de onderlaag. Wat er niet werd gezegd maar toch voelbaar was. Ook was ik een dromer en vluchtte als het even kon in mijn fantasie-wereld. Als 20-jarige leerkracht leerde ik veel over pedagogisch handelen en het werken met groepen. Ik hield een dagboek bij als jonge juf om te reflecteren, want het was best veel wat er in en om mij heen gebeurde. Nu, 40 jaar later, ben ik nog steeds gefascineerd door wat er zich afspeelt in en tussen mensen.

Werkwijze

In 2017-2018 volgde ik bij Fred Korthagen de trainingen ‘Krachtgericht’ en ‘Zijnsgericht’ coachen. Zijn gedachtegoed is nu voor mij de basis waar vanuit ik werk. Het innerlijk potentieel van jezelf en van de ander naar boven halen. Je richten op je verlangen, daar waar je naar toe wilt i.p.v. het analyseren van problemen. Ik word mij er steeds meer van bewust dat alles wat we willen er al is. Dat wat je aandacht geeft zal groeien. Dat het vooral gaat om te waarderen wat er al is. Dan kunnen we ons werkelijk gaan ontspannen. Ons lichaam mee laten doen samen met ons hoofd en hart. Meer genieten, vertragen en zo werken aan duurzame ontwikkeling.

Andere methoden waar ik graag mee werk zijn: Voice Dialogue, Deep Democracy, The Work van Byron Katie en ademwerk. Daarnaast maak ik graag gebruik van de kracht van creativiteit om zo onze intuïtie meer aan het woord te laten (o.a. schrijven en soulcollage).

Relevante opleidingen en kwalificaties

Pedagogische Academie en Orthopedagogiek, Universiteit van Amsterdam
Geregistreerd Beeldcoach ® Krachtgericht- en Zjnsgericht coachen Fred Korthagen
De trainer als regisseur (werken met drama) en Voice Dialogue Coach
ACT, Mindfulness en MEP Mind Eye Power

De Kleine Tiki: kunstzinnig dynamisch coachen, stem- en lichaamswerk
Autobiografisch schrijven bij Biografiek en Harttaal

Jaartraining ‘The Work’ en ‘The School for The Work’ van Byron Katie

Level 1 Deep Democracy en Let’s Talk

Opleiding ‘Ademcoach’ bij Herleva afgerond in april 2023

Jaartraining ‘De innerlijke bevrijding’