Yvonne Heus (1959)

Betekenisvol

Als vijfde kind uit een gezin van zeven leerde ik al op jonge leeftijd veel over pedagogisch handelen, afstemmen en verbinden. Mijn moeder was een soort van juf die haar gezin managede, inspireerde en stimuleerde. Het voorlezen aan tafel van verhalen, de levendige discussies tussen mijn broers en zussen en de humor zijn voor mij goede herinneringen. Met al die mensen om mij heen verveelde ik me nooit en leerde ik al snel observeren en invoelen.

Ook nu nog is mijn dag betekenisvol door de ontmoetingen met mensen. Dat klinkt als een cliché maar toch, het is waar. Een mooi coachgesprek, een trainingsgroep waarin we lachen en leren, of het samen voorbereiden en voor een groep staan met een collega geven spirit en plezier aan mijn dag. Er komen vaak gouden momenten voorbij die lang in mijn herinnering blijven. De mens in de ander echt ontmoeten.

Werkwijze

Voor mij staat de vraag ‘wat beweegt jou als mens?’ ‘wat zet jou in beweging?’ centraal in mijn werk. Ik luister graag naar de verhalen van mensen, hun dromen en verlangens, belemmeringen en frustraties. We gaan op zoek gaan naar dat wat jou raakt en in beweging zet. In mijn (coach) gesprekken en trainingen maak ik veel gebruik van het werk van Fred Korthagen (krachtgericht- en zijnsgericht coachen), de methodiek van Voice Dialgue (werken met subpersonen) en Byron Katie (onderzoeken van belemmerende gedachten). Deze drie methoden zijn een belangrijke basis.

Daarnaast werk ik steeds meer met creatieve werkvormen. Schrijven, beeldend werken, werken met foto’s en verhalen. Door deze werkvormen in te zetten leer je jezelf op een andere manier kennen en naast het denken ook contact te maken met het voelen en willen.

Persoonlijke noot

Ik woon alweer bijna 25 jaar met heel veel plezier in een recreatiewoning aan het water. Dichtbij de polder en het bos. Ik voel me gelukkig in de natuur waar ik wandel met onze jonge hond of samen met manlief het water op ga in ons bootje. Mijn creativiteit voed ik vooral door te schrijven, alleen of samen met anderen. Het schrijven en luisteren naar verhalen heeft voor mij iets magisch. Het herinnert me aan mijn kindertijd.

Relevante opleidingen en kwalificaties

Pedagogische Academie
Orthopedagogiek, Universiteit van Amsterdam
Gecertificeerd beeldcoach (SVIB)
De trainer als regisseur (werken met drama)
Opgeleid Voice Dialogue Coach
ACT en mindfulness
De Kleine Tiki: kunstzinnig dynamisch coachen
De Kleine Tiki: stem- en lichaamswerk
Krachtgericht coachen Fred Korthagen en Ellen Nuijten
Zijnsgericht coachen Fred Korthagen en Ellen Nuijten
Autobiografisch schrijven bij Biografiek

Jaartraining ‘The Work’ met het gedachtegoed van Byron Katie