Magda van der Wulp (1964)

Achtergrond

Van lesgeven en leerlingbegeleiding…
Ik had op 17-jarige leeftijd geen idee wat ik wilde worden. Daarom zette ik een familietraditie voort, door me op het onderwijs te richten. Daar heb ik nooit spijt van gekregen. Ik volgde daarvoor de PA en de studie orthopedagogiek leerstoornissen. Ik ging werken bij het Schooladviescentrum (thans CED-groep) als leerlingbegeleider en vervolgens als onderwijsadviseur bij de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland.

Werkwijze

…naar zelfstandig ondernemer in onderwijsontwikkeling
De begeleiding van individuele leerlingen liet ik na ruim 10 jaar achter me. Ik zie meer heil in het begeleiden van het ‘systeem’: de leraren en de scholen zelf. Met Yvonne en Alyce richtte ik in 2000 ‘Spring, scholen in de praktijk’ op. Daar heb ik mijn werkzaamheden als onderwijsbegeleider en adviseur verder verbreed en verdiept. Met name het ‘puzzelen’ op centrale vragen als: Hoe zit het hier in elkaar en wat is er nodig? hebben mijn belangstelling. Of dat nu is in een gesprek, een teambijeenkomst of een training. Daarnaast houd ik van ‘zorgvuldig formuleren’. Ik heb plezier in het kernachtig en begrijpelijk op papier zetten van uiteenlopende onderwijsthema’s. Zo was ik jarenlang redactielid van het onderwijstijdschrift JSW. Momenteel is een deel van mijn werk binnen Spring gericht op het ontwikkelen van uiteenlopende ‘producten’ voor het onderwijs.

Persoonlijke noot

Genoeg om handen!
Naast mensen in beweging zetten houd ik zelf ook van bewegen. In mijn werk is het veel ‘hoofd’. Na het werk maak ik mijn hoofd leeg door te zeilen in onze ‘Bonte Piet’ op de meren in Friesland en door te tennissen. In Zutphen, waar ik woon is het mooiste en bijna oudste (100 jaar!) filmhuis van Nederland: Luxor. Daar ben ik de trotse voorzitter van. Er is ook een prachtige, oude kerk: de Walburgiskerk. Daar luid ik met het Klokkenluidersgilde handmatig de grote klokken. Een sportschool bezoeken is daarna niet meer nodig. Verder speel ik saxofoon, zit ik in twee leesclubs, geef ik gastlessen over Amnesty International en zit ik in een commissie Fairplay bij de voetbalvereniging van mijn kinderen.

Relevante opleidingen en kwalificaties

Orthopedagogiek, specialisatie Leerstoornissen, Universiteit van Utrecht
Pedagogische Academie
Krachtgericht coachen Fred Korthagen en Ellen Nuijten
Geregistreerd Beeldcoach ®
Lid intervisiegroep Handelingsgericht werken in basisonderwijs