Marlies van der Burg (1974)

Achtergrond

Als kleindochter van een opa die de titel ‘Hoofd ener school’ droeg, dochter van een moeder die een doorgewinterde juf in klas 1 (later groep 3) was en een vader die doceerde aan de Kweekschool (later PABO) wist ik al op jonge leeftijd wat ik wilde worden: JUF!
Wanneer mijn moeder ’s avonds aan tafel de schriften van haar leerlingen nakeek of de lessen voor de volgende dag voorbereidde, keek ik vaak jaloers op van mijn huiswerk. Ik vroeg haar of ze wilde ruilen: zij mijn huiswerk en ik haar stapels nakijkwerk.
Na de middelbare school, begon ik zeer bevlogen aan de Pabo om zo snel mogelijk mijn grote droom waar te maken: juf zijn in mijn eigen groep.
De bevlogenheid en het enthousiasme voor het vak ben ik nooit kwijt geraakt.
Gestart als groepsleerkracht, later gecombineerd met de taak van Remedial Teacher en na het afronden van een IB-opleiding ook als Intern Begeleider en MT-lid. Na een aantal jaren voor de klas gestaan te hebben, had ik de behoefte om me verder te ontwikkelen. Ik was nieuwsgiering naar de manier waarop ik als leerkracht nog meer zou kunnen bijdragen aan het leren en ontwikkelen van kinderen. Daarom ben ik in deeltijd Onderwijskundig ontwerp & advisering gaan studeren.

Werkwijze

In totaal heb ik  ruim 15 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Vanaf 2008 ben ik werkzaam bij Spring waar mijn ervaring voor de groep en als IB’er een goede basis is voor de werkzaamheden die ik nu met zoveel plezier uitvoer.
Mijn einddoel, “Goed onderwijs voor alle kinderen”, is niet veranderd, wel de manier waarop ik dit wil bereiken. Nu niet meer direct via de kinderen die bij mij in de groep zitten maar via het werken met leerkrachten, begeleiders en schoolleiders die net zoveel van dit vak houden als ik en die zich elke op nieuw weer durven af te vragen of ze bij zichzelf in de klas of op school zouden willen zitten.

Persoonlijke noot

Samen met mijn vriend woon ik met veel plezier in Noord Brabant, in het kleine dorp waar ik geboren en getogen ben. Op een vroege zaterdagmorgen vind ik het heerlijk om paard te rijden in de Loonse en Drunense Duinen en ik ben verzot op skiën samen met een groep vrienden.
In mijn tijd als groepsleerkracht heb ik de liefde voor kinderboeken ontwikkeld, ik lees ze nog steeds heel erg graag.  Tot slot houden mijn vriend en ik heel erg van reizen met als grote uitdaging om op iedere verre bestemming in ieder geval een schooltje te kunnen bezoeken.

Relevante opleidingen en kwalificaties

Onderwijskunde (Onderwijskundig ontwerp en advisering), Universiteit Utrecht
Pedagogische Academie
Opleiding Remedial Teaching, Hogeschool Rotterdam
Opleiding Interne Begeleiding, Hogeschool Rotterdam
Opleiding Meesterlijk Coachen
Geregistreerd Beeldcoach ®
Krachtgericht coachen bij prof. dr. Korthagen
Zijnsgericht coachen bij prof. dr. Korthagen